pondelok 2. decembra 2013

Västerbotten pai


Västerbotten pai is one of the Swedish classics, it is something inbetween a pie and a quiche. It is vegetarian, tastes amazing and can be eaten both warm and cold. I have to say, it is very high in calories but I find winter the time when one shouldnt really care that much :). Here is the recipe
Its name is based on the Västerbotten cheese, which will most probably be sold in your local Ikea store, and if it isnt, you can supple it with some sharp cheddar cheese. Västerbotten cheese tastes very sharp & mature and the consistency is very cheddary. I used some fresh chantarelle mushrooms, bought at the local square market Hötorget. The traditional way is to make it in a round tin, but as I don´t own one, I just used a small/medium rectangular tin.
Enjoy :)

Västerbotten pai je veľká švédska klasika, je to niečo medzi anglickým "pájom" a quicheom. Tento koláč je vegetariánsky a chutí skvele, kým je ešte teplý, rovnako ako vybratý z chladničky. Nedá mi nepovedať, že má veľmi vysoký kalorický index, ale ja si hovorím, že kedy inokedy je čas na také veci, ak nie v zime.
Jeho meno sa odvíja od názvu syru (Västerbottens ost), vraj sa dá dostať v Ikei. Ak ho nenájdete, nahraďte ho Čedarom. Västerbotten má dosť ostrú a zrelú chuť, konzistenciu má ako čedar. Do pai som dala aj kuriatka zo švédskeho lesa, čerstvo kúpené na trhu Hötorget, ale môžete použiť aj iné huby, ktoré máte radi. Tradične sa švédsky pai robí v okrúhlej forme, ja ale mám len obdĺžnikovú stredne veľkú.
Páči sa :)


Ingredients:
Dough:
1 cup plain flour
1 cup butter, diced, in room temperature and a little extra for buttering the tin
1/2 cup lukewarmwater
salt & pepper (I prefer mine freshly ground, that way it releases more flavour)

1 tablespoon butter
2 challots, finely chopped
2 cups chopped chanterelle mushrooms (or any mushrooms you like)

2 cups Västerbotten cheese (or Cheddar), coarsely graded
1 cup fresh thyme, chopped coarsely
1/2 cup cooking cream
4 eggs
pepper

Pripravte si:
Cesto: 
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček masla izbovej teploty, pokrájané na kocky a trošku na vymastenie plechu
pol hrnčeka vlažnej vody
soľ a korenie (najlepšie čerstvo pomleté)

1 veľká lyžica masla
2 šalotky, nakrájané nadrobno
2 hrnčeky Kuriatok (alebo iných dobrých hríbikov)

2 hrnčeky Västerbotten syr alebo čedar (nahrubo postrúhaný)
1 hrnček čerstvého tymiánu, nahrubo nasekaného
pol hrnčeka sladkej smotany
4 vajíčka
korenie


How to?
Combine the butter, flour and seasoning with your fingers to get a grainy consistency. Then add the water and combine well. When integrated, cover the dough in cling foil and let rest for an hour in the fridge.

Postup:
Prstami zmiešajte maslo, múku, soľ a korenie tak, aby vám vznikla hrudkovitá konzistencia. Nakoniec pridajte vodu, cesto dobre spojte, zabaľte do fólie a dajte odstáť na hodinu do chladničky.


Prepare your tin by buttering it all the way up, take your dough out of the fridge and using your hands, spread it evenly in the tin. Fork the bottom thoroughly and put the tin in the freezer for 20 minutes. Put your oven on for 180 degrees.

Vymastite si plech maslom a rozprestrite cesto v praviudelnej vrstve až po horné okraje plechu. Vidličkou urobte na dne cesta dierky. Takto dajte do mrazničky na 20 minút. Zapnite si rúru na 180 stupňov.


After 20 minutes, take the tin out of the freezer and put it in the oven, all in one move :) Bake for 15 minutes, when baked, let cool.

Po dvadsiatich minútach prehoďte pekáč jedným šmahom ruky z mrazničky do rúry :) Pečte 15 minút, vyberte a nechajte vychladnúť.


While your dough is cooling down, make the filling.
In a medium size pan, heat the butter and add the challots until soft, then add your mushrooms and let them get golden.

Kým cesto vychladne, pripravte si plnku.
Vo väčšom hrnci na masle opražte šalotku do sklovita, pridajte hríbiky a pražte, kým nezozlatnú.


In the meantime, combine 3/4 of your your cheese, eggs, cream, thyme and pepper in a separate bowl.

Medzičasom si v mise zmiešajte tri štvrtiny syra, vajíčka, smotanu, tymián a korenie.


I made the mistake of not taking the dought all the way up in the tin, so I then used some baking paper to prevent any burnings.
Fill your dough shell first with the mushrooms, then with the egg mixture and top it up with the remaining 1/4 of the cheese. Let bake for about 45 minutes until golden brown on the top.

Vyhnite sa tej chybe, ktorú som urobila ja tým, že som nevytiahla cesto po stranách pekáča až hore. Ja som potom zvnútra obalila pekáč papierom na pečenie, aby mi náplň neprihárala na okrajoch pekáča. 
Predpečené cesto naplňte najprv hríbovou zmesou, potom vajíčkovou zmesou a posypte zvyšnou štvrtinou syra. Pečte ďalších 45 minút, kým koláč nezozlatne.


After 45 minutes, your kitchen is going to smell unbelievably. Take the pai out, let cool and enjoy :)

Po 45 minútach vám bude domov voňať neskutočne. Vyberte pai, nechajte trošku vychladnúť a nech sa páči. Mňam.

5 komentárov:

  1. Tak ten můj Västerbottensostpaj vypadal úplně jinak, bez hub, jen sýr a vajíčka.http://devceuplotny.blogspot.se/2013/08/vasterbottensostpaj-svedsky-syrovy-kolac.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak, neuveríš ale dnes som mala tvoj blog (konkrétne článok na výrobu švédskych mäsových guličiek) otvorený vyše pol dňa. Medzitým som navštívila IKEU, nakúpila mleté mäso, preštudovala tvoj recept, a....= boli naj naj najlepšie, a opovážim sa tvrdiť, že miliónkrát lepšie ako tie z IKEY. A keď som tvoj blog refreshla, zrazu, ďalší famózne vyzerajúci recept!!! Takže, za minulý recept ďakujem veľmi pekne a tento koláč (sorry, švédske názvy mi nejdú) onedlho vyskúšam :)

    A ešte jeden kompliment= na tvoj blog som narazila nedávno, ale si pre mňa neskutočnou dávkou inšpirácie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juchuuuu, strasne sa tesim ze si vyskusala a ze sa podarilo! :)
      Dufam ze to bolo zrozumitelne :)
      Super sikulka, tesim sa - chvalili Ta? :)
      Hihi dakujem aj za ten kompliment! :)

      Odstrániť
    2. Bolo tu uplne zrozumitelne :) Bola som pochvalena aj, takze pohoda-lahoda :)

      Odstrániť