nedeľa, 16. marca 2014

Kladdkaka


Kladdkaka is very common here in Sweden and is sold in pretty much every café along with kanelbular or carrot cakes.
I was having my coffee and kladdkaka the other day in a café, and I just thought: how hard might this thing be to make at home. I thought it might be quite complicated to achieve this effect of the cake being runny inside but then crispy on the top, but it´s quite the opposite. I even reckon that you have all the ingredients at home now. And if you have half an hour of time, you can have the cake pretty much on your plate.

Kladdkaka majú tu vo Švédsku asi v každej kaviarni, rovnako ako kanelbular alebo mrkvové koláče.
Výhodou je, že tento koláč je veľmi jednoduchý na prípravu a dokonca sa stavím, že všetky suroviny máte doma a ak sa teraz pustíte do prípravy, o 30 minút ho môžete mať pred sebou na tanieri.


Ingredients:

100g butter
2.5 deciliter castor sugar
1 deciliter plain flour
2 eggs
3 tablespoons cocoa
1 tablespoon vanilla sugar

To serve:
Pearl sugar to sprinkle over the top of the cake
Fresh raspberries / Raspberry jam / Whipped cream

Nachystajte si:

100g masla 
2.5 dl kryštálového cukru
1 dl hladkej múky
2 vajíčka
3 veľké lyžice kakaa
1 veľká lyžica vanilkového cukru

Na servírovanie:
Práškový cukor na posypanie
Čerstvé maliny / Malinový džem / Šľahačka



How to?
Put your oven on 180 degrees Celsius. While your butter is melting, mix the sugar with the eggs, using baloon whisk. Then add the melted butter, cocoa and vanilla sugar, and flour. Incorporate everything well. The consistency will be very sticky.

Postup
Zapnite si rúru na 180 stupňov. Kým sa vám roztápa maslo, zmiešajte si vajíčka a cukor. Potom do zmesi postupne pridajte roztopené maslo, kakao, vanilkový cukor a múku. Cesto bude mať veľmi lepkavú konzistenciu.


Get an approximately Ø24cm tin, butter it and lay it with breadcrumbs. Then smooth the dough inside the tin and let bake for 15 minutes.

Pripravte si kruhovú nádobu na pečenie s priemerom asi 24 cm. Natrite ju maslom a vysypte strúhankou. Potom sem opatrne prelejte cesto a vyrovnajte povrch. Dajte piecť na 15 minút.


The cake will crack on the top as it bakes. Let it cool, then sprinkle with some pearl sugar, cut up and serve. Enjoy! :)

Koláč navrchu popraská. Nechajte ho trošku vychladnúť, potom posypte práškovým cukrom, nakrájajte a  servírujte. Dobrú chuť :)


7 komentárov:

  1. super koláčik, určite vyskúšame, jednoduchý ale úžasne vyzerajúci !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Výborný typ na jednoduchý nedeľný koláč ! ďakujem Bea

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vdaka za tieto recepty, mam rada pestrost v kuchyni takze inspiracia zo Svedska sa velmi ceni:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Cez sviatky som ho upiekol, je SKVELY!!!!! a jednoduchy :) navrchu som ho necukril, urobil som slahacku a dal som nan kopcek spolu s ribezlovym dipom :) mnam :)

    http://partofmeblogger.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť